BLOG

KONYALI HUKUK BÜROSU

KONYALI HUKUK BÜROSU
23şub 2013

DAVA DOSYASI NASIL SORGULANIR?

Davası sürmeye devam eden kişiler, mevcut durumla ilgili bilgi almak için eskiden mahkemelere başvurulması gerekirken günümüzde bu konuda vatandaşlara çok çeşitli kolaylıklar sağlanır. Sadece e-devlet şifresiyle birlikte isteyen herkes mahkemesiyle ilgili detaylı bilgi alabilir ve mevcut mahkemenin durumu konusunda sorgulama yapabilir. Siz de e-devlet üzerinden dava dosyası sorgulaması yapmak isterseniz öncelikle e-devlete giriş yapmanız gerekir. Ardından sistemde mahkeme dosya sorgulama ile ilgili arama yaparak mevcut bağlantıya tıklamanız yeterli olur. Bu sayede vakit kaybı yaşamadan süren davalarınızla ilgili net bilgi alabilir ve planlamalarınızı bu bilgiler dâhilinde oluşturabilirsiniz.

READ MORE
15May 2013

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı, iş akdinin sona ermesi durumunda, belirli koşulları sağlayan işçiye işveren tarafından çalışma süresi boyunca kazandığı kıdemin karşılığı olarak topluca yapılan tazminat niteliğinde bir ödemedir. İşçinin 4857 Sayılı İş Kanunu’na tabi çalışanlardan olması, işyerinde en az bir tam yıl çalışması ve iş sözleşmesinin aşağıda ayrıntılı olarak açıklanan kıdem tazminatına hak kazandıran bir sebeple sona ermesi kıdem tazminatına hak kazanmanın şartlarıdır. Bu şartlardan en önemli olanı iş akdinin sonlanma sebebidir.

READ MORE
KONYALI HUKUK BÜROSU
15May 2013

VERASET İLAMI NEDİR?

Veraset ilamı mirasçılık belgesi, mirasçılığı ispatlayan belgedir. Belgede, hem mirasçılık belgesi talep edenin hem de diğer tüm mirasçıların miras hakkı ve miras payları yer alır. Yasal mirasçıların mirasçılık belgesi isteminde bulunabilmeleri için herhangi bir süre beklemelerine gerek yoktur. Veraset ilamı, mirasçıya ölen bir kimseden kalan mallarının alacaklarını tahsil ve talep etme, ölen bir kimseden kalan taşınmaz malların tapuya tescilini sağlama yetkisi verir. Veraset ilamı, Sulh Hukuk Mahkemesi’nden temin edileceği gibi Noterlikten de alınabilmektedir.

READ MORE
KONYALI HUKUK BÜROSU
10Tem 2013

İcra Takibine Konulan Alacaklar Nasıl Tahsil Edilir?

İcra sürecinin ilk basamağını icra takibinin açılması ve kesinleştirilmesi oluşturur. İcra takibinin açılması ve kesinleştirilmesi, borçluya ödeme emrinin tebliğ edilmesidir. İcra takibini başlatmak için alacaklının herhangi bir resmî belgeye ihtiyacı yoktur. Tebligat süreci sadece PTT yoluyla yapılır. Alacak izlenmesinde devletin yükümlülük verdiği posta kurumları yetkilidir. İcra tebligatının gelmesi üzerine tanınan zaman zarfında gerekliliği yerine getirmeyen borçlunun mallarına el konulur. İcra memurunun himayesinde alacaklının, alacağının yerine geçecek miktarda eşya tutanaklarla alıkonulur. Bu işleme haciz işlemi denir. Haciz işlemi sırasında alacaklı ya da yerine gönderdiği vekili icra memuru ile birlikte bulunabilir. İcra masraflarını borçlu öder. Alacaklı bu masraflara ödenen ilk paradan kendi masraflarını alabilir.

READ MORE